dimecres, 9 de gener del 2019

El vaixell enfonsat

Ja fa dies que vaig comentar que havia trobat uns manuscrits molt antics, que parlaven d'una embarcació desapareguda durant els segles XIII o XIV.

Ahir vaig tenir una nova sorpresa, el comandant o patró d'aquella embarcació es deia, o es feia dir, Román Sepias, o Román el Sepias.

I d'on ha sortit aquesta nova informació tant reveladora? Això és el que vull explicar ara mateix. Atents!


El passat mes de novembre vaig passar moltes hores tancat en els arxius de la Comandància de Marina de Tarragona. Buscant les expedicions que van navegar per davant de les nostres costes durant els s.XIII i XIV
La quantitat de documentació que es conserva és immensa, i no és massa fàcil la seva lectura. L'estat de conservació dels papers, la peculiaritat de l'escriptura manuscrita de l'època i la baixa qualitat de les tintes amb què s'escrivia llavors, tot això fa que per poder llegir entenedorament un text requereixi molt temps.

Quan l'arxivera de Tarragona em va indicar el grup de volums i caixes que podien contenir documents de l'època que jo buscava em vaig espantar. Allò era una quantitat immensa de documentació, que em tindria ocupat molts mesos si volia revisar-ho tot
Per sort, la curiositat i les ganes de descobrir alguna cosa sobre els vaixells d'aquella època, em van fer apretar les dents i obrir caixes i carpetes a bon ritme.
En el segon dia de revisió de documentació vaig obrir un cartipàs, i contenia una sèrie d'actes de navegació del port de Salou, cadascuna detallava les dates i destins de les embarcacions que salpaven del port durant els primers anys del s.XIV.
En una d'aquestes actes hi destacava amb lletres ben grosses la paraula DESAPAREGUT. El document aclaria que el vaixell no havia arribat al seu destí, el port de Maó, per tant semblava que s'hagués enfonsat en algun punt entre Salou i l'illa de Menorca.